Tips voor het veilig genieten van zomerse uitjes met je hond

Het is weer prachtig weer in Nederland en dat betekent dat er leuke uitjes op de planning staan. Het is natuurlijk veel leuker om bijvoorbeeld je hond mee te nemen, maar het is belangrijk om op een aantal zaken te letten om ervoor te zorgen dat je viervoeter veilig en comfortabel blijft. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten als het gaat om de vacht van je hond en hoe je oververhitting kunt voorkomen, vooral tijdens autoritten.

Zomerse uitjes met je hond
Zomerse uitjes met je hond

De invloed van de vacht:

De meeste honden hebben een dikke vacht die hen warm houdt tijdens de winterperiode. Helaas verdwijnt deze vacht niet in de zomer. Hoewel de dikke vacht enige bescherming biedt tegen zonnestralen, fungeert het ook als een barrière waardoor het voor honden moeilijk is om warmte af te voeren. In tegenstelling tot mensen kunnen honden niet zweten om warmte kwijt te raken. Ze kunnen alleen warmte afvoeren door te hijgen en via hun voetzooltjes. Het koelen van hun lichaam kan moeilijk zijn wanneer de omgevingstemperatuur hoog is. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een plek creëert waar je hond in de schaduw kan liggen. Leg bijvoorbeeld een natte handdoek neer waar je hond op kan liggen om af te koelen.

Oververhitting voorkomen in de auto:

Tijdens zomerse dagen ga je wellicht vaak van huis weg of ben je aan het kamperen en moet je boodschappen doen. Het is erg belangrijk om je hond nooit achter te laten in een auto en overmatige inspanning te vermijden. Zelfs als je een raampje open hebt staan, kan de temperatuur in een auto zeer snel stijgen tot wel 50 graden. Dit kan leiden tot een verhoogde lichaamstemperatuur bij honden, vergelijkbaar met wat er bij mensen gebeurt.

Symptomen van oververhitting:

Langdurige oververhitting kan ernstige schade toebrengen aan een hond. Symptomen van oververhitting zijn onder andere overmatig hijgen, kwijlen en braken, diarree, afwezig gedrag, plotseling flauwvallen en verminderde reactie op impulsen. Het is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat honden niet oververhit raken, aangezien dit ernstige gevolgen kan hebben.

Zomerse uitjes met je hond
Zomerse uitjes met je hond

Conclusie:

Als je van plan bent om met je hond op zomerse uitjes te gaan, is het belangrijk om bewust te zijn van de impact van de vacht en hoe je oververhitting kunt voorkomen. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot schaduwrijke plekken en leg eventueel een natte handdoek neer om af te koelen. Vermijd het achterlaten van je hond in een auto en beperk inspannende activiteiten tijdens hete dagen. 

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase