Tanden poetsen bij honden

Poets jij de tanden van je hond? Nee? Dan zou ik daar vanaf nu mee beginnen, want dit kan grote problemen aan het gebit voorkomen.

Net als bij mensen zorgt slechte tandverzorging voor veel ongemak of gezondheidsproblemen. Door af en toe de tanden van je lieve viervoeter te poetsen voorkom je deze problemen en zorg je er voor dat hij tot op late leeftijd een sterk gebit heeft. Ook bespaar je op kosten bij de dierenarts. 

Etensresten zorgen ook bij dieren voor tandplak. Wordt dit niet verwijderd dan ontstaat tandsteen. Er wordt aangeraden om minimaal twee keer per week de tanden van de hond te poetsen. Nou is dat niet voor iedereen even makkelijk en ook niet elke hond werkt even mee. 

Wat heb je nodig om de tanden te poetsen?
Je hebt dezelfde spullen nodig als bij mensen, namelijk tandpasta en een tandenborstel. Niet heel veel dus. Wel moet je zorgen dat je de juiste spullen gebruikt. Gebruik dus niet dezelfde soort tandenborstel en tandpasta als je voor jezelf gebruikt, maar schaf speciale hondenspullen aan. 

Tandenborstel
Een tandenborstel zorgt voor het reinigen van het gebit. Er zijn dus speciale hondentandenborstels te koop. Deze tandenborstels heb je ook voor katten en voor beide hebben ze een andere structuur en vorm zodat je de juiste druk kan uitoefenen en je alle plekjes goed kan bereiken zonder dat dit pijn veroorzaakt. Je hebt ook een speciale vingertandenborstels. 

Tandpasta
Oral B is niet geschikt voor honden. De smaak is te scherp en bevat onder andere fluoride, wat weer irritatie aan de hond zijn maag kan veroorzaken als het per ongeluk wordt ingeslikt. Dat gebeurt wel eens bij een hond, dus gebruik speciale hondentandpasta. Deze heeft voor de hond een heerlijke smaak en is niet schadelijk voor het dier. 

Maar hoe ga je nou te werk?
Het allerbelangrijkste is dat de hond op zijn gemak is en niet tegenstribbelt. Laat het beestje lekker liggen en vertroetel hem tijdens het poetsen. Zorg dat je alle kanten goed kan raken.
Laat het beestje eerst de tandpasta proeven, zodat hij gewend is aan de lekkere smaak. Til de lip op aan de zijkant en oefen alvast met je vinger. Pak de tandenborstel als de hond rustig is, klein beetje tandpasta en begin met de hoektanden en ga door naar de kiezen. Doe vervolgens de rest. 

Begin op jonge leeftijd, zodat ze gewend zijn om dit wekelijks te doen. Een pup zal dit makkelijker accepteren dan een oudere hond. Lukt tandenpoetsen echt niet? Dan kan je een speciale tandenborstel kauwstick geven of kijken hoe goed zijn gebit blijft met een bot. Meer weten over gebitsverzorging bij honden? Kijk dan hier eens: https://www.dierennieuws.nl/honden/gebitsverzorging-hond/

en_GBEnglish

Login

Team PetBase