Kattenluiken: openen via de chip

Kattenluiken die openen op basis van een geregistreerde chip bieden een innovatieve oplossing voor huisdiereigenaren die hun kat(ten) vrijheid willen geven zonder ongewenste gasten binnen te laten. Deze geavanceerde kattenluiken maken gebruik van RFID-technologie (Radio-Frequency Identification) om de identificatiechip van een kat te lezen, die doorgaans onder de huid tussen de schouderbladen is ingeplant. Wanneer de kat dichtbij het luik komt, scant het apparaat de unieke code van de chip en ontgrendelt het luik als deze code overeenkomt met een geregistreerde chip in het systeem.

 

Hoe werkt zo’n kattenluik?

De werking van een chipgestuurd kattenluik is relatief eenvoudig. Het luik bevat een scanner die voortdurend laagfrequente radiosignalen uitzendt. Wanneer een kat met een geregistreerde microchip in de buurt komt, wordt de chip geactiveerd en stuurt deze een uniek identificatienummer terug naar het luik. Als dit nummer overeenkomt met een van de opgeslagen nummers in het geheugen van het luik, wordt het mechanisme geactiveerd om het luik te ontgrendelen. Zodra de kat door het luik is gegaan, sluit het luik automatisch en vergrendelt het weer.

kattenluik

Voordelen kattenluik

  • Veiligheid: Chipgestuurde kattenluiken vergroten de veiligheid door te voorkomen dat vreemde katten of andere dieren uw huis binnenkomen. Dit beschermt niet alleen uw kat tegen mogelijke gevechten of ziektes, maar voorkomt ook dat wilde dieren zoals vossen toegang krijgen tot je woning.
  • Gemak: Deze luiken bieden gemak voor zowel de kat als de eigenaar. Katten kunnen naar believen binnen en buiten lopen zonder dat de eigenaar de deur hoeft te openen of te sluiten.
  • Controle: Eigenaren kunnen volledige controle houden over welke huisdieren het huis mogen verlaten of binnenkomen. Dit is vooral handig in huishoudens met meerdere huisdieren.
 

Chippen van je kat

Het chippen en register dogs, cats and other pets van huisdieren, vooral katten en honden, is een cruciale stap voor verantwoord huisdierbeheer en dierenwelzijn. Een microchip is een kleine, elektronische chip ingekapseld in een glazen cilinder, zo groot als een rijstkorrel, die onder de huid van het huisdier wordt geïmplanteerd, meestal tussen de schouderbladen. Deze chip draagt een uniek identificatienummer dat, wanneer gescand door een dierenarts, dierenasiel of dierenambulance, gekoppeld kan worden aan een database met de contactgegevens van de eigenaar.

Overwegingen bij aankoop van een kattenluik

  • Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de chip van uw kat compatibel is met het kattenluik. De meeste luiken werken met de standaard 15-cijferige ISO-microchips.
  • Installatie: Denk na over waar het kattenluik geïnstalleerd zal worden. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen voor deuren, terwijl andere ook in muren of glazen schuifdeuren kunnen worden geïnstalleerd.
  • Stroomvoorziening: De meeste chipgestuurde kattenluiken werken op batterijen, maar er zijn ook modellen die op netstroom kunnen worden aangesloten. Overweeg wat het beste werkt voor uw situatie.
 

Conclusie

Een chipgestuurd kattenluik is een uitstekende investering voor huisdiereigenaren die hun kat(ten) vrijheid willen bieden zonder de veiligheid in het geding te brengen. Door de unieke chip van je kat te gebruiken als sleutel, zorg je ervoor dat alleen jouw huisdier(en) toegang hebben tot je woning, waardoor ongewenste gasten buiten worden gehouden. Met de juiste overwegingen en installatie kan een chipgestuurd kattenluik een eenvoudige en effectieve oplossing bieden voor je huisdierbeheerbehoeften.

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase