Je kat beschermen tegen vrieskou

Katten zijn redelijk bestand tegen kou, dankzij hun dikke wintervacht. Dit geldt vooral voor katten die regelmatig buiten zijn. Grote katten zijn meestal beter geïsoleerd en daardoor beter bestand tegen kou dan kleine katten. Jonge katten zijn alleen wel gevoeliger voor lage temperaturen en kunnen beter binnen blijven.

Hoewel katten een dikke vacht hebben, lopen ze bij langdurige blootstelling aan vrieskou nog steeds risico op onderkoeling, vooral als hun vacht nat wordt. Dit vermindert de isolerende werking van hun vacht aanzienlijk.

Kat en vrieskou

De oortjes van katten zijn gevoelig voor bevriezing omdat katten hun lichaamstemperatuur deels via hun oren reguleren. Bevroren oortjes veranderen van kleur of worden erg rood. Als dit gebeurt, is het belangrijk snel een dierenarts te raadplegen.

Kat en Winterkou: Hoe Ga Je Ermee Om?
Katten zoeken instinctief naar warmte tijdens koude dagen. Ze zullen vaak zelf minder geneigd zijn om naar buiten te gaan, maar als ze dat wel willen, is het belangrijk ze die vrijheid te geven, met extra aandacht en voorzorgsmaatregelen.

kat vrieskou

Tips voor Katvriendelijke Winterdagen

  • Toegankelijkheid: Zorg dat je kat altijd naar binnen kan, bijvoorbeeld met een altijd open kattenluikje.
  • Schuilplaatsen: Wees alert op mogelijke schuilplaatsen van je kat, zoals bij buren of in open gebouwen.
  • Voertuiggevaar: Pas op met auto’s en warme motoren, die aantrekkelijk kunnen zijn voor koude katten.
  • Pootverzorging: Bescherm de poten tegen strooizout en pekel en controleer ze regelmatig.
  • Beschutting: Creëer een droog en warm plekje buiten de wind.
  • Observatie: Wees extra alert op veranderingen in gedrag of fysieke conditie, zoals de kleur van de oren.
  • Watergevaren: Let op bij bevroren wateroppervlakken, zoals vijvers of sloten.
 

Door deze maatregelen te nemen en alert te blijven op de behoeften van je kat, kun je zorgen voor een veilige en comfortabele winter voor je huisdier. Het is essentieel om veranderingen in de gezondheid of het gedrag van je kat op te merken en zo nodig actie te ondernemen om hun welzijn te garanderen.

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase