Invoeregels huisdieren Oekraïne

Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er Oekraïne zich afspeelt, voor mens maar natuurlijk ook voor dier. Huisdieren kunnen helaas helaas niet altijd worden meegenomen wanneer mensen op de vlucht zijn en zo ook bij deze oorlog niet.

 Dat betekent dat er veel honden, katten en andere huisdieren aan hun lot zijn overgelaten. Toch zie je ook veel goede acties ontstaan voor huisdieren in het oorlogsland en worden er veel dieren naar andere landen gehaald.

Dieren die ingevoerd worden vanuit Oekraïne moeten voldoen aan de invoerregels. Oekraïne is namelijk een land met hoog risico voor rabiës en ook geen EU-lidstaat. Alle EU landen hebben met elkaar afgesproken dat ze vanaf 1 maart flexibel omgaan met mensen die samen met hun huisdier uit het land zijn gevlucht. Dit geldt ook voor hulpacties die vanuit andere landen zijn opgezet. Overheden van landen als Polen, Roemenië en Hongarije bijvoorbeeld hebben zelfs alle regels opgeschort. De honden mogen zonder papieren mee de grens over. In Polen worden zelfs alle dieren bij aankomst meteen gevaccineerd, wat in Roemenië en Hongarije niet gebeurt. Daar worden nieuwe documenten aan de grens ingevuld.

Deze versoepelingen gelden trouwens niet voor dieren uit het asiel. Oekraïne kampt al jaren met een zwerfhondenprobleem en de behandeling van dit probleem gaat niet altijd even diervriendelijk. Deze dieren zitten dus vast in Oekraïne. Gelukkig zijn er veel stichtingen, onder andere in Nederland en België, die financiële steun bieden aan deze opvangadressen.
In Nederland worden reizigers met dieren gevraagd zich indien mogelijk vooraf al bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) te melden. Voor reizigers per vliegtuig gelden weer andere regels dan reizigers die hier met de weg komen. Deze regels kan je HIER nalezen op de site van de NVWA. Het advies voor mensen met huisdieren die afkomstig zijn uit Oekraïne is om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan en het dier te laten vaccineren tegen rabiës Laat je dier daarnaast ook chippen en registreren bij een erkende dierendatabank zoals PetBase. Bij PetBase is  Het is belangrijk dat het dier tot aan het bezoek aan de dierenarts met zo min mogelijk dieren in contact is geweest.

Wil jij doneren aan de honden en katten daar? Dit kan bijvoorbeeld bij House of Animals!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase