Huisdieren vaak bang voor vuurwerk

Heb jij ook al al dat knallende vuurwerk gehoord? Jouw huisdier heeft er misschien al last van. Hoewel vuurwerk op sommige plaatsen al maanden afgestoken wordt, is het officiële en legale moment om dit te doen tijdens de jaarwisseling. Zowel bij onweer als bij vuurwerk kan er een plotseling en hard geluid zijn dat angst kan veroorzaken bij (huis)dieren.

Het is vervelend als katten onder het bed kruipen of als honden anders reageren op vuurwerk. Gelukkig kun je met een aantal handige tips en tricks de angst bij jouw dier voorkomen of verminderen. Het is het beste om al bij de opvoeding rekening te houden met de mogelijke angst voor vuurwerk. Gedragstherapie werkt op de lange termijn het beste.

In dit artikel vind je enkele tips om je huisdier te helpen minder onrustig op hard geluid te reageren. 

 

Angst kat vuurwerk
Pets afraid of fireworks

Cursussen voor huisdieren

Er worden verschillende cursussen aangeboden voor honden en katten die speciaal gericht zijn op vuurwerk en onweer. In de meeste puppycursussen wordt hier ook aandacht aan besteed. Er zijn ook vuurwerkgeluiden te vinden op YouTube of te downloaden op Spotify. Deze geluiden helpen om je huisdier op jonge leeftijd al hiermee kennis te laten maken met deze harde klanken.

Angst bij huisdieren

Word jij overvallen door de angst van je huisdier? Dit kan gebeuren als je het dier pas net hebt gekregen, of als de angst plots ontstaat of toeneemt. In dat geval zijn hieronder enkele tips die je misschien kunnen helpen.

1. Probeer jezelf normaal te gedragen. Laat zien dat je zelf niet bang bent en besteed zo weinig mogelijk aandacht aan wat er om je heen gebeurt.

2. Zorg voor een rustige omgeving door ramen en deuren te sluiten en de gordijnen dicht te doen. Als het mogelijk is, plaats buitenstaande dierenverblijven, zoals die van een konijn, binnen of in de schuur.

3. Laat je huisdier niet alleen thuis tijdens de jaarwisseling. Geef het dier rust en laat het zich op de plek bevinden waar het zich het veiligst voelt.

4. Zorg voor afleiding door rustige muziek te spelen of de televisie aan te zetten. Zorg ervoor dat je huisdier goed geïdentificeerd is met bijvoorbeeld een chip en een goede registratie, zodat anderen meteen weten waar het dier thuishoort als het toch wegloopt.

5. Houd katten tijdens de jaarwisseling binnen en neem voorzorgsmaatregelen voor het uitlaten van honden. Vermijd plaatsen waar vuurwerk wordt afgestoken en zorg dat de hond niet kan ontsnappen. Kies een rustig moment, zoals een paar minuten voor middernacht, om de hond nog even snel uit te laten.

Pets afraid of fireworks

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase