Hoe bescherm jij je kat tegen vlooien?

Parasitaire bloedzuigers, beter bekend als vlooien, zijn kleine wezens die zich voeden met het bloed van hun gastheer. De kattenvlo, wetenschappelijk bekend als “Ctenocefalides Felis”, wordt vaak gevonden op zowel katten als honden. Nadat een vrouwelijke vlo zich heeft gevoed met het bloed van een kat, is ze klaar om eitjes te leggen. Dit resulteert in tientallen tot soms wel meer dan honderd eitjes in de vacht van de kat, die vervolgens uit de vacht rollen en in huis terechtkomen. 

Na twee tot vier dagen komen de eitjes uit en ontwikkelen zich tot larven, die zich het liefst verschuilen op donkere plekjes in huis en zich voeden met de uitwerpselen van volwassen vlooien. Het probleem schuilt dan ook niet zozeer in de volwassen vlooien op de kat, maar juist in de duizenden eitjes en larven in het tapijt en achter de plinten, die wachten op hun kans om te groeien en zich te ontwikkelen tot volwassen vlooien. Niet bepaald aantrekkelijk!

Kat vlooien
Kat vlooien

Is het mogelijk dat vlooien van kat naar kat worden overgedragen? 

Het is een misvatting dat vlooien van dier naar dier springen. Zodra de vlooien uit het ei komen, blijven ze gedurende hun hele leven in de vacht van jouw kat zitten. Maar de eitjes kunnen zich wel verspreiden van kat naar kat! Dit betekent dat vlooien overdraagbaar zijn, maar niet via volwassen vlooien.


Een andere misvatting is dat huiskatten die nooit buitenkomen geen vlooien kunnen krijgen. Dit is niet waar omdat de vlooieneitjes gemakkelijk worden overgedragen door mensen die wel buiten komen en de eitjes onder hun schoenzolen me naar binnen nemen.
Tip: Het is aan te raden om na de behandeling tegen vlooien je kat ook te beschermen tegen lintworm. Vlooien zijn namelijk bekende overbrengers van lintworm.

Hoe herken je een vlooieninfectie bij je kat? 

Over het algemeen veroorzaken vlooien veel ongemak voor je huisdier. De beten van vlooien kunnen pijn en jeuk veroorzaken, wat ervoor zorgt dat je kat gaat krabben en bijten, soms zelfs tot bloeden toe. Vlooien kunnen ook eitjes van lintwormen met zich meedragen of een allergische reactie bij je kat veroorzaken, waardoor je huisdier nog meer jeuk ervaart.

Als je merkt dat je kat voortdurend krabt of bijt in zijn vacht, dan is het mogelijk dat je kat last heeft van vlooien. Om dit te voorkomen is het raadzaam om regelmatig de vacht van je huisdier te controleren met een vlooienkam op de aanwezigheid van deze kleine bloedzuigers. Als je ze ziet op de huid van je kat, aarzel dan niet en schaf een antivlooienspray aan.

 

Symptomen

Er zijn veel symptomen die kunnen wijzen op een vlooienbesmetting bij je kat. Wees alert op de volgende tekenen:

• Overmatig wassen door je kat
• Veel krabben door je kat, soms zelfs tot bloeden toe
• Je kat lijkt last te hebben van jeuk en uit dit op een andere manier dan door wassen of krabben
• Er ontstaan kale plekken in de vacht van je kat
• Er blijven zwarte korreltjes (die lijken op aarde) achter op de plekken waar je kat graag ligt
• Je ziet vlooien in huis springen

Kat vlooien
Kat vlooien

Hoe kan je de vlooien het beste behandelen?

Als je kat last heeft van vlooien, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de vlooien te bestrijden. Het is van belang om zowel je kat als de omgeving vlo-vrij te maken. Als je hierbij niet beide aanpakt, kan de besmetting blijven bestaan.


Je kunt je kat behandelen met een anti-vlooienmiddel of een vlooienband. Er zijn anti-vlooien sprays die vlooien doden, maar er zijn ook middelen die de voortplanting van vlooien tegengaan. Deze middelen voorkomen dat vrouwtjesvlooien eitjes leggen, waardoor je kat binnen enkele maanden vlo-vrij kan zijn. Een goed en veilig middel tegen vlooien op je kat is selamectine.

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase