Coronavirus en huisdieren

Het coronavirus valt onder een groep van virussen die al heel lang bekend was bij zoogdieren en vogels. Echter, die waren tot voor kort niet besmettelijk voor de mens. Het meest bekende coronavirus veroorzaakt de afgelopen jaren bij mensen juist wel infecties van de luchtwegen. Inmiddels is er bekend dat honden, katten, hamsters en vooral nertsen gevoelig voor COVID-19 zijn.

Het coronavirus valt onder een groep van virussen die al heel lang bekend was bij zoogdieren en vogels. Echter, die waren tot voor kort niet besmettelijk voor de mens. Het meest bekende coronavirus veroorzaakt de afgelopen jaren bij mensen juist wel infecties van de luchtwegen.

Inmiddels is er bekend dat honden, katten, hamsters en vooral nertsen gevoelig voor COVID-19 zijn. Besmette hamsters blijken het virus zelfs door te kunnen geven aan de mens. Dit blijkt uit een recente gebeurtenis in Hongkong. De kans dat je het virus krijgt van je huisdier is wel heel veel kleiner dan de kans dat je door een ander persoon besmet wordt.

De RIVM  deed begin 2021 onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 7 honden en 1 op de 5 katten uit Nederlandse huishoudens al antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed hebben. Het meerendeel is besmet geraakt door hun baasje, maar dieren kunnen het ook aan elkaar doorgeven.

Hiervoor zijn er ook adviezen voor dieren, deze gelden voor het moment dat iemand bij je thuis in isolatie moet door een positieve test.

  • Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen tijdens je isolatieperiode. (Met uitzondering van katten die voornamelijk buiten leven, houd ze dan zoveel mogelijk buiten)
  • Laat als dat kan iemand die niet positief is getest voor jouw huisdier zorgen
  • Vermijd heel nauw contact met je huisdier
  • Goede hygiëne is extra belangrijk

Als je huisdier toch besmet raakt, is de kans klein dat er ernstige klachten komen. Mochten er toch COVID-19 gerelateerde klachten bij je huisdier zijn, vermijd dan contact met locaties waar veel dieren bij elkaar zijn. Bij ernstige klachten, neem dan telefonisch contact op met de dierenarts.

#COVID-19 #maatregelen #risico #dieren #hond #kat #hamster #nerts #PetBase

en_GBEnglish

Login

Team PetBase