10 leuke en bizarre dierenfeitjes!

Vandaag is het weer dierendag en wordt het tijd om je huisdier in het zonnetje te zetten! Wist je dat 8% van de huishoudens in Nederland een huisdier heeft aangeschaft in de Corona periode. Dit laat maar weer eens zien dat we dierengek zijn, maar wist je ook de volgende leuke en bizarre feitjes over dieren?

1.Een gigantische pinguïn van 2 meter en 7 centimeter
Het is de grootste pinguïnsoort ooit ontdekt op het Antarctische schiereiland Seymour. Dit eiland staat bekend om zijn overvloed aan pinguïnbotten. Het fossiel is 37 miljoen jaar oud en wordt er toepasselijk de kolossale pinguïn genoemd. Deze naam heeft de pinguïn gekregen door zijn enorme lengte, maar ook door zijn gewicht van maar liefst 110 kilo!

2.Meeste gekko’s kunnen hun staart hernieuwen
Wanneer gekko’s aangevallen worden, laten ze hun staart vallen om een afleiding te creëren. Dit geeft de hagedis de kans om aan een roofdier te ontsnappen. De staart groeit langzaam weer terug, maar kleiner, stomper en in een andere kleur in vergelijking met de vorige staart.

3.Haaien hebben elektrische sensoren
Haaien hebben naast hun sterke reukvermogen ook elektriciteit sensoren. Ze gebruiken deze sensoren bij het aanvallen van hun prooi. Zo sporen ze het elektrisch veld van het hart van de prooi op. Wanneer een prooi erg dichtbij is, gebruiken ze deze sensoren als wegwijzer bij hun aanval.

4.Sommige vleermuizen drinken echt bloed!
Vleermuizen hebben 2 eetlepels bloed per dag nodig. Dit verkrijgen ze niet op de manier zoals je verwacht. In plaats van alle fabels dat vleermuizen bloed zuigen, maken ze met hun scherpe tanden 2 kleine gaatjes in de huid van slapende dieren. Wanneer het bloed eruit stroomt, consumeren ze het bloed.

5.Bultruggen kunnen wel uren lang zingen
Tijdens het broeiseizoen gaan de mannelijke bultruggen zingen. De liedjes bestaan uit lange series complexe signalen tot wel 10 á 20 minuten. Dit kunnen ze wel uren herhalen. Ze zingen om de signalen te delen met mede mannelijke bultruggen, ondanks dat ze 4800 kilometer verderop leven.

6.Mestkevers zijn de sterkste dieren op aarde
Voor het lichaamsgewicht van de mestkever zijn zij het sterkste dier op aarde. Ze kunnen, namelijk 1.141 keer hun eigen lichaamsgewicht tillen. Als wij mensen dat zouden kunnen, dan zouden wij met gemak een vrachtwagen kunnen optillen.

7.De liervogel kan ieder geluid namaken
De Australische zangvogel, ofwel de liervogel is in staat om elk geluid dat het hoort na te doen. Dit gaat van het na doen van andere vogels tot aan autoalarmen.

8.De Driebandanemoonvis kan elk moment van geslacht veranderen
Om voortplanting intact te houden, kunnen de Driebandanemoonvissen van geslacht veranderen. Op het moment dat het vrouwtje bij het broeden dood gaat, word het mannetje de moeder.. Een andere vrouw gaat dan snel groeien, zodat het de verandering kan doormaken naar een man.

9.Nijlpaarden kunnen niet zwemmen
Je kent ze niet anders. Je herkent het wel een paar ogen die over het water turen. Ze spenderen er dagelijks ook vele uren in, maar wist je dat nijlpaarden niet kunnen zwemmen? Ze staan eigenlijk in ondiepe stukken water waar er strandbanken zijn waarop ze op kunnen staan. De reden dat ze daar uren spenderen is om hun temperatuur te regulieren.

10.De zwarte piranha heeft de hoogste bijtkracht onder alle vissen
De originele naam van piranha is pira nya, ofwel de bijtende vis. Die naam heeft die niet voor niets gekregen. Uit een onderzoek is gebleken dat de zwarte piranha de grootste bijtkracht heeft onder alle vissen. Ze hebben een kracht gemeten van 320 Newton. Dit is tevens een record. Om je een beter beeld te geven hoe krachtig dit is: de bijtkracht is in verhouding 3x sterker dan die van een krokodil.

en_GBEnglish

Login

Team PetBase