Dierenwelzijn in onrust door hoge kosten dierenarts

In Utrecht heerst bezorgdheid over de toenemende kosten voor diergeneeskundige zorg, een probleem dat zowel huisdiereigenaren als hulporganisaties zoals dierenasiels en voedselbanken voor dieren treft. De Partij voor de Dieren (PvdD) dringt er bij de gemeente op aan om bij de landelijke overheid aan te kloppen om deze kwestie aan te pakken. De stijgende prijzen maken het voor velen onbetaalbaar om hun huisdieren de nodige zorg te bieden, wat leidt tot emotionele nood bij huisdiereigenaren.

Consultatiekosten bij de dierenarts lopen snel op, met standaardtarieven van rond de 50 euro en aanzienlijk hogere kosten voor spoedzorg in het weekend. 

Hoge dierenartskosten

Vroegtijdig inslapen door te hoge kosten

Diverse hulporganisaties signaleren een toename in het aantal mensen dat zorg mijdt vanwege de kosten, wat in sommige gevallen leidt tot het vroegtijdig laten inslapen van huisdieren. De invloed van grote multinationals zoals Nestlé en Mars, die een aanzienlijk deel van de dierenartspraktijken in handen hebben, wordt gezien als een belangrijke factor in de prijsstijgingen.

Er wordt opgeroepen tot maatregelen zoals een uniform btw-tarief van 9% voor diergeneeskundige zorg, om de prijzen beheersbaar te maken. Daarnaast wordt de noodzaak benadrukt van een snelle uitvoering van onderzoek naar prijsontwikkelingen in de sector en van regelgeving om de kosten in de diergeneeskundige zorg te reguleren, vergelijkbaar met andere sectoren in de gezondheidszorg.

 

Nog geen actie tegen de hoge dierenkosten

Ondanks de zorgen van minister Piet Adema over de prijsstijgingen, is er nog geen concrete actie ondernomen. Er wordt gehoopt dat een gecoördineerde lobby, mogelijk samen met andere grote steden of de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de landelijke overheid zal aansporen tot actie om het welzijn van dieren en de betaalbaarheid van diergeneeskundige zorg te waarborgen.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase