Alles wat je moet weten over chipregistraties voor TNR(-C) katten

Ben je betrokken bij TNR(-C) activiteiten en wil je zorgen voor effectief beheer van katten? Een cruciaal aspect om te overwegen is chipregistratie. Chipregistratie is het proces van het implanteren van een microchip bij katten voor identificatiedoeleinden. Dit proces is steeds vaker mogelijk voor TNR- en TNRC-katten voordat ze worden uitgezet. TNRC staat hierbij voor Trap, Neuter, Return/Relocate en Care. Maar het chippen zonder registratie is zinloos. In dit artikel lees je waarom chipregistratie zo belangrijk is en hoe je katten kunt registreren in MijnPetBase.

TNRC
Chipregistraties TNR-C katten

Waarom is chipregistratie belangrijk bij TNR-C katten?

Chipregistratie is van groot belang voor TNR(-C) katten omdat het de efficiëntie en effectiviteit van het beheer van katten vergroot. Door katten te chippen en te registreren, kunnen ze gemakkelijk worden geïdentificeerd en opgevolgd. Als een gechipte kat wordt gevonden, kan de eigenaar of de betrokken stichting of dierenopvangcentrum worden geïdentificeerd, waardoor de kat snel en veilig kan worden teruggebracht naar huis of de opvang.

 

Hoe registreer je katten in Mijn.PetBase?

MijnPetBase is een handige tool om katten te registreren en te beheren. Hieronder lees je hoe je katten kunt registreren in MijnPetBase:

Maak een account aan op MijnPetBase en kies jouw rol als stichting of opvangcentrum.
Zorg dat je in het bezit bent van een geldig UBN-nummer voor de juiste diersoort en vermeld dit nummer in jouw account.
Als je een dierenarts, paraveterinair of chipper hebt, kunnen zij de gechipte dieren direct in jouw MijnPetBase account registreren. Jouw stichting of opvangcentrum is dan zelf de houder.
Als je geen dierenarts, paraveterinair of chipper hebt met de juiste rechten, dan moeten de katten door een chipper of dierenarts op naam van jouw organisatie worden geregistreerd. Zij kunnen dit doen vanuit hun MijnPetBase-kliniek-account. Zorg ervoor dat je van alle dieren duidelijk noteert wanneer ze zijn uitgezet en op welke locatie.
Gebruik de sorteer- en zoekfuncties van MijnPetBase om de geregistreerde katten gemakkelijk terug te vinden en op te volgen.

Het belang van chipregistratie bij TNR-C katten

Heb je als vrijwilliger meegewerkt aan een TNR-actie en zijn de katten gechipt en geregistreerd op naam van de opvang of stichting waarvoor je werkt? Dan is het belangrijk om de registratie van deze dieren over te dragen aan de nieuwe Houder. Dit kan door een kattenvanger, een dierenarts of chipper gedaan worden. Via MijnPetBase kan de nieuwe Houder worden toegevoegd aan de registratie van de dieren. De oude Houder kan daarna de dieren verwijderen uit zijn eigen dierenlijst.

 

Als Houder van de geregistreerde TNR-katten ben je wettelijk verplicht de gegevens van de dieren actueel te houden en veranderingen tijdig door te geven. Bij verhuizing van een dier, overlijden, aanvullende chip-gegevens, etc. dien je dit binnen 14 dagen te melden in MijnPetBase.

 

Bij het registreren van TNR-katten is het belangrijk om alle gegevens zorgvuldig te noteren, zoals de geboortedatum van het dier als deze bekend is. Als er een onbekende geboortedata kan een schatting gemaakt worden op basis van het gebit van het dier. Het is ook handig om de kleur, het geslacht en eventueel bijzonderheden zoals een vacht- of oogkleur te noteren. Dit alles helpt bij het terugvinden van een vermist dier.

TNRC

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase